У виробництві зернових культур зайняті тією чи іншою мірою понад 80% сільськогосподарських підприємств.
За останні роки Україна вийшла на стабільне виробництво зернових культур в обсязі понад 60 млн. тон.
Зернові та зернобобові культури є однією з головних передумов продовольчої безпеки країни та сировинною базою для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської, спиртової та інших підгалузей. В окремих випадках, від поля до кінцевої реалізації процес обігу зерна акумулює в собі від 3 до 22 суміжних або побічних виробництв.
Зернові культури складають значний обсяг зовнішньої торгівлі. За 2016 зернові культури дали 16,7% загального експорту, або $6 млрд.
При цьому поточне регулювання ринку зерна не повною мірою відповідає потребам як належного рівня забезпечення продовольчої безпеки, так і розвитку бізнесу.
Корекції потребують питання оподаткування, митного оформлення, класності зерна, приведення щорічного регулювання (календарний рік) у відповідність до бізнес процесів (маркетинговий рік), виправлення недоліків надмірного дерегулювання та інші.